scheiding

Hulp bij problemen bij het scheiden

Hulp bij problemen bij het scheiden

Een scheiding kan grote impact hebben op jullie als ouders, je kind(eren) en de directe omgeving, ook omdat jullie veel moeten regelen. Het is dan te hopen dat je alles goed kunt afstemmen met je (ex-)partner, zonder strijd. Mochten er toch problemen ontstaan, is het goed om de juiste hulp te zoeken. In het belang van je kind.

Een scheiding is voor niemand leuk. Voor de ouders niet, voor de kinderen niet. Zeker een complexe scheiding kan ingrijpend zijn. Bij één op de drie kinderen leidt een scheiding tot problemen. Problemen kunnen ontstaan als ouders voortdurend ruzie hebben over de opvoeding of de omgang met de kinderen. Het kan zijn dat kinderen stiller worden, dat ze zich slechter kunnen concentreren of dat ze zomaar ineens heel boos worden. Of ze zitten met een schuldgevoel over de ruzies en de scheiding.

1

Parallel solo ouderschap

Bij Parallel ouderschap voeden de ouders hun kinderen elk op hun eigen manier op, zonder dat ze daar samen overleg over hebben. Bij parallel ouderschap is er weinig communicatie en emotionele betrokkenheid tussen de ouders. Er worden duidelijke afspraken gemaakt om conflicten te verminderen of te voorkomen.

In enkele gevallen is er sprake van blijvend hoog conflict en werken de interventies niet die zijn gericht op het verbeteren van de samenwerking tussen ouders. In die situaties is het passend om de focus te gaan verleggen naar het eigen ouderschap. Hier kan Parallel Solo Ouderschap uitkomst bieden.

2

SCHIP

Het doel van SCHIP is;

  • Herstellen van de verstoorde relatie tussen (ex)-partners
  • Rouw integreren vanuit het verlies van een liefdesrelatie, samen!
  • Kinderen er tussenuit halen; geen ouders maar ex-partners
  • Toewerken naar ‘geen ex-partnerschap maar partners in ouderschap’
  • Erkenning geven voor de wederzijdse verwondingen en het geschonden vertrouwen herstellen

SCHIP kent een Integrale aanpak: er is aandacht voor conflict én verlies waar in 12 tot 15 sessie van 1,5 uur gewerkt wordt aan het afdichten van de ex-partnerrelatie om een nieuwe verbinding te maken als partners in ouderschap.

Dat gebeurt in 5 fases:

Fase 1: Samenkomen -> tijdlijn + HART analyse

Fase 2: Conflict –en verliesverheldering -> verlies genereert conflict en conflict genereert verlies

Fase 3: Helpend horen -> de emotionele pijpleiding schoonblazen (“Waar ben je nog boos over?”)

Fase 4: Integratie -> het ritueel (SMART) om de relatie af te dichten en de scheiding samen te integreren

Fase 5: Partners in ouderschap -> consolideren + terugvalpreventie

3

Ouderschap na scheiden

Ouderschap na Scheiding helpt ouders hun onderlinge communicatie en samenwerking te verbeteren ten behoeve van de kinderen. De interventie gebruikt onder meer psycho-educatie, oplossingsgerichte gesprekstechnieken en motiverende gespreksvoering.

Het accent ligt op ouders helpen de strijd te stoppen, gezamenlijk ouderschap vorm te geven en constructief te overleggen over en met de kinderen. Nadat ouders de gelegenheid hebben gekregen te uiten wat hen dwars zit, stimuleert de interventie hen om het belang van hun kinderen centraal te stellen, als ouders in plaats van als ex-partners. Vervolgens brengen ze in kaart wat belemmeringen zijn in de onderlinge communicatie, onderzoeken ze wat wel werkt en oefenen ze daarmee.

4

Begeleide omgang

Begeleide omgang is een vorm van systeemgerichte begeleiding van een ambulant gezinsbegeleider waarbij er een veilig contactmoment gecreëerd wordt tussen opvoeder(s) en kind.

Bij een scheiding hebben ouders het recht om hun kinderen te blijven zien. Maar soms lopen conflicten tussen ouders zo hoog op, dat de omgang van de meestal de uitwonende ouder met de kinderen onmogelijk wordt. Ook als kinderen uit huis worden geplaatst, kan er contactbreuk ontstaan. STERK! helpt in die situaties met Begeleide omgang. In de huiselijke omgeving van het LOS-VAST-huis wordt toegewerkt naar een situatie waarbij de ouders weer zelfstandig met elkaar en de kinderen kunnen omgaan. Voorwaarde is dat beide ouders bereid zijn om mee te werken aan een omgangsregeling. StERK! biedt zowel korte als langdurige vormen van Begeleide omgang.

Begeleide omgang herstelt het contact tussen de ouder(s) en met het kind. Het creëert zowel contactmogelijkheden (je kind zien) als contactherstel (een band onderhouden). We willen ongewone situaties zo gewoon mogelijk maken voor ouders en kinderen.

5

Ouderschapsbemiddeling

Ouderschapsbemiddeling is bedoeld voor ouders die er samen niet uit komen na een echtscheiding. Het contact van het kind met de niet-verzorgende ouder dreigt verstoord te raken. Ouderschapsbemiddeling kan ouders helpen om de verantwoordelijkheid voor hun kind vorm te geven.

Het doel is in gesprekken met beide ouders proberen om de onderlinge verstandhouding en communicatie tussen ouders te verbeteren. De bemiddelaar ondersteunt ouders bij het vorm geven van hun ouderschapsreorganisatie na de scheiding en kunnen de onderling overeen gekomen afspraken worden vast gelegd in een ouderschapsplan.